Karma-astrologia

Kohtaloa vai omaa tahtoa?

Astrologiaa pidetään tieteispiireissä yhä näennäistieteenä ja
ennusmenetelmänä, vaikka painotus onkin pitkään ollut persoonallisuuden ja sen kehityksen analysoinnissa. Yleinen käsitys tuntuu yhä olevan, että
ihmisen kohtalon askelmerkit määräytyvät ennalta sen mukaan minkälaiseen perheeseen sattuu syntymään ja minkälaisia valintoja tekee elämässään.


Itselleni on ollut hämärän peitossa se, kuinka planeetoista ja niiden
keskinäisistä suhteista, viittaan tässä astrologisiin karttoihin, voi ylipäätään
tutkia mitään – planeetathan ovat vain isoja kiviä kaukana avaruudessa ja
astrologinen kartta on vain kaksiulotteinen piirros. Mutta ne pitävät sisällään paljon enemmän.

Fysiikka oli aikoinaan yksi lempiaineitani koulussa, eikä kiinnostukseni ole lainkaan hiipunut vuosikymmenten saatossa. Fysiikan lakien mukaisesti jokaisella taivaankappaleella on oma luontainen magneettikenttänsä, aivan kuten jokaisella massalla on painovoimansa. Taivaankappaleiden koostumus ja koko vaihtelevat, kuten kiertoradatkin. Yhteistä näille taivaankappaleille, tarkoittaen nyt planeettoja ja asteroideja, on kuitenkin se, että ne pysyvät kiertoradallaan gravitaation ansiosta, aivan kuten ihminen pysyy maan pinnalla, eikä leiju avaruuteen.


Eli meihin vaikuttavat vähintään erilaiset massat. Olettehan varmasti kuulleet ’kuuhulluista’, eli ihmisistä, jotka ovat erittäin herkkiä kuun vaiheille? Kuun fyysistä vaikutusta ei kukaan voi kieltää, luohan se vuorovedet. Tosin on ihmisiä, jotka yhä väittävät maan olevan litteä ja auringon kiertävän maata, mutta jätettäköön nämä huomiotta tällä kertaa.


Jos ihminen on herkkä kuun vaiheille, miksi ei voisi olla herkkä myös muiden taivaankappaleiden vaikutuksille? Se, että näitä mekanismeja ei tunneta tai voida toistaiseksi mitata, ei tarkoita, että niitä ei olisi.
Minulla on vilkas ja notkea mieli. Aivokuoressa on satoja biljoonia neuroneja, joissa hermoimpulssit kulkevat sähköisesti. Aivot altistuvat alati sähkömagnetismille, joka ympäröi meitä. Se on hienovaraista ja tavanomaisten mittareiden ulottumattomissa. Kuitenkin on kyetty todentamaan, että eri planeetat luovat muun muassa radiosäteilyä. Vilkkaalla mielikuvituksellani luon ajatuksen
ihmisestä, jolla on hiuksenhienoa radiosäteilyä varten sisäänrakennettu
antenni päässään – miten hauskaa!

Tätä hilpeää mielikuvaa seuraa kysymys – vaikuttaako ajatuksiini ja
toimintaani tuntemattomat ulkoiset voimat? Voiko se olla edes mahdollista?
Voiko astrologinen kartta ilmaista niitä voimia, vai onko kyse vain ihmismielen kehittämästä symboliikasta? Kas, siinä pähkinä purtavaksi.
Muinaiset kreikkalaiset uskoivat, että ihmisen kohtaloa ohjaavat moirat, eli
kohtalottaret. Nämä kolme naista olivat jopa jumalolentojen yläpuolella,
heidän vastuullaan oli valvoa, että ihminen eli maailmankaikkeuden lakeja
noudattaen. Kohtalottaret kehräsivät ihmisen elämänlangan, kutoivat
kudelman ja katkaisivat langan aikanaan. Näin määräytyi ihmisen elon pituus ja elämäntapahtumat.

Kohtalo yksinkertaisuudessaan merkitsee ennalta määrättyä tapahtuman
kulkua. Fatalismi, eli kohtalousko, on usko, jossa ihmisen tahto ja toiminta
ovat ennalta määrätyt. Nykyihmisen mielestä voi tuntua hassulta oikeasti
uskoa siihen, että jokin ulkoinen taho ohjaisi ihmisen toimintaa – onhan meillä vapaa tahto. Mutta jos tarkastelemme ajatusta kriittisesti, se ei ehkä olekaan niin kaukana totuudesta. Yhdestä monista totuuksista siis.


Tänä päivänä ihmisen toimintaa ohjaa algoritmit. Siihen, luetko tätä
kirjoitusta, vaikuttaa tekoäly, joka päättää puolestasi mitä esitetään sinulle
luettavaksi tai katseltavaksi. Samaiset algoritmit ohjaavat nykyihmistä muun muassa parinvalinnassa, ammatinvalinnassa, sekä ostoskäyttäytymisessä. Vapaa valinnaista on vain tehdä päätös puolesta tai vastaan, eli kyllä tai ei. Pyyhkäistään vasemmalle tai oikealle, klikataan ostoskoriin. Olemme siis binäärisen maailman vankeja, tulevia valintojamme ohjaa aiemmat valinnat. Intiassa syntyi aikanaan syyn ja seurauksen toimintaa kuvaava oppi, joka tunnetaan karmana. Kaikkea toimintaa ohjaa karman laki, jonka mukaan määräytyy seuraus. Kaikki tekosi tai minkä jätät tekemättä, valinta sekin, ajatuksesi ja mielentilasi vaikuttavat tulevaisuuteesi. Jokainen päätös, jokainen sana, jokainen mielihalu, kaikella on seuraus. Toimintasi kuvastavat arvojasi ja arvosi luo kohtalosi. Karma ei kuitenkaan merkitse kohtaloa, vaan suo ihmiselle vapaan tahdon.


Mutta onko ihmisellä vapaata tahtoa? Meitä ohjaa voimakkaasti jo biologiset tekijät, eloonjäämis- ja suvunjatkamisvietti, turvallisuutta, sosiaalisuutta, sekä arvostusta ilmentävät tarpeet, mutta myös itsensä toteuttamistarpeet. Tahtoamme ja valintojamme ohjaa niin yhteiskunnalliset normit, kuin sosiaalinen ympäristömme. Pyrimme tasapainoilemaan tunteidemme, halujemme, arvojemme ja päämääriemme kesken. Valintamme elämässä ovat usein kaukana siitä, mitä koemme vapaaksi tahdoksemme. Saatamme kokea joutuvamme vaikeiden valintojen eteen, jossa on valittava kahden huonon kompromissin väliltä, silti kantaen vastuu seurauksista.


Jälleensyntymän keskeisin ajatus riippumatta uskonnosta, on että sielu
syntyy uudelleen, uuteen kehoon. Joidenkin uskontojen mukaan karma ja
sielunsopimukset seuraavat ennen kaikkea sielua, jolloin ihmisen kohtaloon vaikuttavat aiemmat teot, valinnat, lupaukset ja sopimukset.
Vastasyntyneelläkin lapsella on persoonallisuus, johon vaikuttavat sekä
perimä, että myös äidin kokemukset odotusaikana. Lapsen varttuessa kaikki kokemukset niin sisäiset kuin ulkoisetkin, vaikuttavat persoonallisuuden kehitykseen. Karma-ajatuksen mukaisesti sielu on syntynyt juuri kyseisen lapsen kehoon, kyseisellä persoonallisuudella ja taustalla, jotta se voisi toteuttaa sielunsuunnitelmaansa.


Jokaisella ihmisellä on vapaa tahto uskoa tai olla uskomatta
jälleensyntymään, karmaan tai edes sielun olemassaoloon. Jokaisella
ihmisellä on myös vapaa tahto uskoa tai olla uskomatta kohtaloon. Mutta
mikäli uskot, että kohtaloa voi ennustaa, ei astrologia ole siihen sopiva väline.

Paula Parjo, Sielunmatkalla opiskelija vuosikurssi II

Kuvan lähde:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/Fates_tapestry_-460755563.jpg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *