Uncategorized

Mitä on astrologia?

Mitä on astrologia?

“Minä en ainakaan sitten usko niihin horoskooppeihin!” “Ette kai te tosissaan puhu horoskoopeista?” “Horoskoopit on ihan huuhaata jolla huijataan ihmisiä.” “Astrologia on pelottavaa ja uhka kristinuskolle”.

Tällaisia kommentteja riittää. Mutta kuinka moni näin puhuvista tietää, mitä astrologia todella on? Varmaan ei kovinkaan moni, uskaltaisin väittää.

Iltapäivälehden horoskooppiosiolla luvataan rahaa ja rakkautta, joku asia saattaa mennä pieleen ja vältä tänään ylikuormittamasta itseäsi. Viime viikolla sanottiin, että kannattaa tavoitella unelmiaan, nyt on niille hyvä aika. Tässähän se horoskooppimaailma, eli astrologia on. Vai onko?

Ei ole. Horoskoopit eivät ole yhtä kuin astrologia. Piste.

Astrologian juuret ovat ihmiskunnan historiassa hyvin pitkällä, ja on käytännössä mahdoton vastata kysymykseen, milloin astrologia on saanut alkunsa. Astrologia on taivaan kappaleiden liikkeiden tutkimista ja niiden energioiden vaikutuksen seuraamista maasta käsin. Kuten me kaikki tiedämme, yksistään kuu vaikuttaa jo niin vuorovesiin, kuin naisen kuukautiskiertoon. On tutkittu, että täydenkuun aikaan poliisi on kiireisimmillään. Muun muassa nämä vaikutukset me yhteisesti tiedostamme. Ei siis olisi lainkaan luonnotonta, että muutkin taivaankappaleet vaikuttaisivat meihin omalla tavallaan.

Historiassa astrologia on ollut arvostettu tieteenala. Se on ollut tähtitieteen esiaste, ja ennen tähtitieteilijät olivat siis astrologeja. Kuten maailmassa ajoittain tuppaa käymään, kävi astrologialle harmillisesti ja se jäi huippuvuosiensa jälkeen muun kehityksen ja sen ajan trendien jalkoihin. Huippuvuosinaan astrologia oli kuitenkin tärkeä osa monta muuta alaa, jotka ovat voimissaan vielä tänäkin päivänä.

Taivaankappaleiden liikkeet ja niiden vaikutusten seuraaminen on ollut maanviljelyn suhteen välttämätöntä. Niiden avulla on laskettu aikaa, kartoitettu otollisia ajanjaksoja ja selitetty yllättäviä sääoloja.

Astrologia on ollut tärkeässä roolissa lääketieteessä ja entisaikojen lääkärit ovat hyödyntäneet astrologiaa työssään. Hippokrateen on väitetty sanoneen, että lääkäri, jolla ei ole tietämystä astrologiasta, ei sais kutsua itseään lääkäriksi. Suomessa lääkärinvala pohjautuu antiikin ajan Hippokrateen valaan. Tuon Hippokrateen, joka harjoitti myös astrologiaa.

Myös historian saatossa vaikuttaneiden pappien tiedetään harjoittaneen astrologiaa. Raamattu myös sivuaa karma-ajattelua useaan otteeseen, ja raamattuahan on muutettu lukuisia kertoja. Eli karma-ajatus siellä on aikojen saatossa mukana kulkenut. Astrologian haaroja on monia ja yksi niistä on karma-astrologia. Eli yhteyksiä siis näidenkin väliltä voidaan löytää.

Astrologian juuret ovat siis pitkällä ja syvällä. Mutta mitä se sitten on, jos se ei ole ne iltapäivälehtien horoskoopit?

Astrologia on taivaankappaleiden energioiden vaikutuksen tulkitsemista ja symbolityöskentelyä.  Astrologia on loistava itsensä tutkimisen väline, joka avaa mielenkiintoisen ja syväluotaavan tavan tutustua omaan itseen. Perinteisin astrologinen tapa tähän on syntymäkartan tulkitseminen, joka tehdään henkilön tarkan syntymäkellonajan, -päivän ja syntymäpaikan pohjalta. Syntymäkartta kuvastaa nimensä mukaisesti syntymähetkeä ja sitä, miten taivaankappaleet ovat taivaalle sijoittuneet sillä nimenomaisella hatkellä. Näin saadaan määriteltyä hyvin paljon enemmän, kuin vain se horoskooppimerkki, jota myös aurinkomerkiksi kutsutaan. Tarkoilla syntymätiedoilla saadaan seville jo paljon, mutta yksistään aurinko-, kuu-, ja nousumerkin tutkiminen tuo mukanaan huomattavasti laajemman kentän, kuin jos vain tutkittaisiin pelkkää aurinkomerkkiä, eli sitä horoskooppimerkkiä.

Jos sitten tästä halutaan vielä syventää tietämystä, jakaantuvat taivaankappaleet ympyrän muotoisella syntymäkartalla kahteentoista eri slottiin, eli huoneeseen, jota jokaista hallitsee jokin horoskooppikartan kahdestatoista merkistä. Jokaisella huoneella, merkillä ja planeetalla on omat teemansa, joiden sijaintia, laatua ja merkkiä, sekä näiden yhteisvaikutuksia tutkimalla saadaan sitten jo todella paljon henkilökohtaisempi ja syväluotaavampi kuvaus henkilöstä, kuin vaikka sen iltapäivälehden vuosihoroskoopin mukaan.

Astrologia on siis todella mielenkiintoinen ja myös henkilökohtainen itsensä tuntemisen väline. Siinä ei ole oikein harjoitettuna mitään vaarallista tai pahaa. Mutta samoin kuin millä tahansa alalla, on tälläkin polulla monenlaista matkaajaa. Astrologialla väärin harjoitettuna voidaan pelotella ja luoda kauhuskenaarioita, mutta niin niitä voidaan luoda muillakin aloilla. Se ei ole eettistä eikä oikein, mutta se ei ole koko alan syy, jos joku ei toimi sydämestä käsin. Samoin näitä valeammattilaisia tai muuten vain huonosti työnsä tekeviä löytyy maailmalta, valtaväestön hyväksymiltäkin aloilta. Se ei myöskään silti tarkoita, että koko ala on pilalla.

Minä en myöskään itse koe, että astrologia on uskonto. Olen ollut suorastaan järkyttynyt, miten kovasanaisesti hengenlähettiläät joskus pelottelevat astrologialla (ja muilla henkisillä aloilla). Ymmärrän, että sielläkin on ymmärtämättömyydestä varmasti kysymys, mutta kun otetaan kirkon historia huomioon, maltti olisi valttia tuomioiden luvussa. Mutta koska en halua syyllistyä samaan ahdasmielisyyteen, mainittakoon, että tiedän useita pappeja, joiden mielestä astrologia on oikein harjoitettuna täysin vaaraton ala.

Astrologia on siis paljon enemmän, kuin moni osaa arvatakaan. Se voi parhaassa tapauksessa auttaa ymmärtämään omia kipukohtia ja näkemään ne vahvuudet, joita ei vielä itsessään ole tunnistanut. Astrologia voi luoda lohtua ja se voi laajentaa perspektiiviä. Sillä on kyky parantaa ja voimaannuttaa. Se ei kuitenkaan anna ratkaisuja tai vastauksia. Sen avulla ei kerrota päiviä, jolloin sielunkumppani kohdataan, tai täältä lähdetään. Se ei ole pelottelua tai saatanasta. Ihmeitä se ei siis tee, mutta se voi auttaa yksilöä itseään tekemään ihmeitä.

Jonna Häyri 2 – vuoden opiskelija

@jonnahayri

Kuvat: Shutterstock

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *